Luchtballon steekt eierboeren hart onder de riem

BARNEVELD – Barneveldse pluimveehouders hebben het zwaar door de fipronil-affaire. Ze krijgen nu uit onverwachte hoek een hart onder de riem gestoken.

Heel Barneveld en omstreken zag namelijk woensdagavond de PH-EGG, een luchtballon in de vorm van een kuiken die uit een ei kruipt door het luchtruim zweven. Aan de mand hing een groot spandoek met de boodschap ‘Pluimveehouders sterkte’.

Het symbolische steuntje in de rug komt van de organisatie van Ballonfiësta Barneveld, een meerdaags ballonfestival waar tot en met zaterdag elke avond 35 luchtballonnen opstijgen. “Het raakt de hele gemeenschap. Op deze manier willen we laten weten dat we aan de pluimveehouders denken”, zegt secretaris Arie van Herk.

De PH-EGG wordt gevaren door ballonpiloot Mees van Dijk van Ballonteam Wessel. Hij stond meteen positief tegenover het idee. “Ik ken in mijn omgeving ook boeren die getroffen zijn door de affaire en speelde al met het idee om iets voor hen te doen. Daarom hebben we ook samen met de organisatie besloten om drie getroffen pluimveehouders uit te nodigen voor een ballonvaart, zodat ze hopelijk even hun problemen kunnen vergeten.”

De vaart staat gepland voor zaterdagavond 19 augustus. De boeren zijn geselecteerd door de gemeente Barneveld in samenwerking met landbouworganisatie LTO Gelderse Vallei. Als de weersomstandigheden mee zitten, stijgt de PH-EGG met de pluimveehouders aan boord rond 19.00 uur op.

Dat gebeurt vanaf landgoed De Schaffelaar, waar dus de 35e editie van Ballonfiësta Barneveld plaatsvindt. Het is één van de oudste en grootste ballonfestivals van Nederland. De eerste avond trok 9.000 bezoekers naar het opstijgterrein dat in een bos ligt. Buiten het terrein keken nog eens duizenden belangstellenden langs de kant van de weg naar de ballonnen, waaronder een baby-uil, kikkerprins, maanmannetje en de motor, die met zijn 35 bij 40 meter de grootste ballon ter wereld is. 

Actueel

De winnaars van de Ballonnen Bingo zijn bekend!

De winnaars van de Ballonnen Bingo zijn bekend!

Wij kijken terug op een fantastische 39e editie van de Ballonfiesta Barneveld! Tijdens deze editie hebben jullie massaal meegedaan aan onze Ballonnen Bingo en...

Meer info