Een Barnevelds feest voor iedereen

Een Barnevelds feest met een grote mate van sociaal-maatschappelijke elementen. Dat is het uitgangspunt van het bestuur en volgens vele reacties slagen zij er in om die koers vast te houden.

Ouders met hun kinderen lopen rond op de Koeweide. Hele families hebben het zich gemakkelijk gemaakt langs de wegen rondom het Schaffelaarse Bos, compleet met tuinstoelen en picknickmanden. Minder validen kunnen terecht op het speciale mindervalidenterras waar zij een prachtig uitzicht hebben over het veld. Zakenmensen en hun relaties genieten van het spektakel op het genodigdenterras, onderwijl druk bezig met het onderhouden van hun netwerken. Het bestuur van de Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld heeft zich tot doel gesteld om een ballonevenement te organiseren en als het even meezit met de kosten een donatie te doen aan lokale sociaal-maatschappelijke initiatieven.

Maar de maatschappelijke betrokkenheid van het bestuur stopt niet bij het ondersteunen van ‘goede doelen’, het wordt ook zichtbaar in het feit dat een deel van de vele vrijwilligers bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Deze vrijwilligers zijn al jarenlang actief tijdens het Ballonfiësta, hebben daar hun eigen vaste taken en voelen zich daar ook verantwoordelijk voor. De een op het mindervalidenterras, de ander bij de genodigdenparkeerplaats of op het middenterrein, ieder heeft zijn of haar plek en weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Als je met hen praat merk je aan alles hoe belangrijk het voor hen is om te weten dat zij een bijdrage leveren aan dit grote evenement, dat zij daar een onderdeel van zijn. Het kan zo zijn dat deze vrijwilligers wat meer uitleg nodig hebben, dat hun taken wat meer beperkt zijn, maar zij voegen wel degelijk iets toe. Zij laten zien dat het Ballonfiësta van en voor alle Barnevelders is en dat er voor iedereen een plaats is.

Doordat het bestuur ook vrijwilligers met een beperking de ruimte geeft om een bijdrage te leveren zorgen zij er voor dat de sfeer van “iedereen is welkom” duidelijk uitgedragen wordt. En dat bezoekers die sfeer weten te waarderen blijkt wel uit de vele opmerkingen die je na afloop kunt horen: “Het was heel gezellig”, “Wat een leuke avond hebben we gehad”, “Bedankt voor de gastvrijheid”. Deze sfeer is, naast het opstijgen van de ballonnen en het programma dat geboden wordt, een reden dat veel bezoekers jaarlijks weer een kaartje komen kopen om bij het ballonfiësta aanwezig te zijn.

Actueel

Ballonfiësta Barneveld zoekt Maatjes

OmschrijvingOp 21 t/m 24 augustus 2024 vindt de 40e editie van Ballonfiësta Barneveld plaats. Per avond verwachten we zo’n 10.000 bezoekers, die voornamelijk tussen...

Meer info