‘Dikke DAF en Humvee van dichtbij bekijken’

Dit jaar zie je tijdens Ballonfiësta een parade van klassieke militaire voertuigen. F.M.V. The Green Sparks, Stichting War Horses en De Groene Hazen komen met hun legeroldtimers naar Barneveld. “Voor ons is dit een mooie gelegenheid om onze prachtige hobby onder de aandacht te kunnen brengen van een groot publiek”, vertellen Harold Bergers (The Green Sparks) en Timo Pronk (War Horses).

Per avond zijn zo’n 20 historische legervoertuigen te zien. Welke voertuigen moet je echt even van dichtbij bekijken. “Vooral de ‘Dikke DAF’ met zijn robuuste aandrijving, het pantservoertuig DAF YP408 en de welbekende AM General HMMWV, beter bekend als de Humvee, zijn echte publiekstrekkers”, tippen Harold en Timo. Uiteraard kan je de leden van de vereniging – waaronder enkele veteranen - die avond ook al jouw vragen stellen. Ze zijn allemaal gepassioneerd over hun voertuigen. “Voor sommige leden is het een jongensdroom om in een militair voertuig te rijden. Het voordeel is dat de meeste historische legervoertuigen eenvoudig zelf zijn te onderhouden, wat deze hobby enigszins betaalbaar maakt. En met deze voertuigen kun je mooie tochten maken over onverharde wegen al dan niet in combinatie met een kampeerweekend.”

Ook het moderne leger is present met onder meer terreinvoertuigen en zware transportvoertuigen. “Zo kunnen bezoekers zien hoe de voertuigen van Defensie door de jaren heen geëvolueerd zijn. De militairen maken deel uit van de samenleving en voelen zich verbonden met deze samenleving. In de loop der jaren hebben we een warme band opgebouwd met de gemeente Barneveld. Om deze warme band te onderstrepen willen we zichtbaar zijn en midden in de samenleving staan”, laat luitenant-kolonel Gerard van Kuijck (Regiment Bevoorradings- en Transsporttroepen) weten. 

 

Actueel

De winnaars van de Ballonnen Bingo zijn bekend!

De winnaars van de Ballonnen Bingo zijn bekend!

Wij kijken terug op een fantastische 39e editie van de Ballonfiesta Barneveld! Tijdens deze editie hebben jullie massaal meegedaan aan onze Ballonnen Bingo en...

Meer info