Ballonfiësta steunt goede doelen

Bij een batig saldo zal de opbrengst van de Ballonfiësta Barneveld naar een goed doel gaan binnen onze gemeente. Het is een prachtig evenement wat qua slagen sterk afhankelijk is van het weer. Een batig saldo hangt dus sterk af van de weersomstandigheden. De organisatie hoopt op optimale weersomstandigheden zodat er een mooi bedrag uitgekeerd kan worden aan de goede doelen.

Goede doelen archief

 

2018

Op de sponsorbijeenkomst op 9 april 2019 werden vanuit het resultaat in 2018 twee checques voor goede doelen overhandigd.

De Stichting Woonvoorziening Esveld ontving 3.000 euro en Welzijn Barneveld 2.000 euro

2017

In 2017 werd er in totaal 12.000 euro geschonken aan twee goede doelen in Barneveld. De nieuwe woonlocatie Tharah voor jonge cliënten van Siloah Gehandicaptenzorg kreeg 7.500 euro en de Toon Hermans Salon, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, 4.500 euro. 

Voorzitter Jack de Jong van de Ballonfiësta overhandigde de cheques aan manager zorg Peter Verloop en cliëntenraadlid Annie Hoogendoorn van Siloah en aan coördinator Nanda van der Zande en voorzitter Fons Vermeulen van de Toon Hermans Salon. Voor de verhuizing van Tharah-cliënten van Den Dolder naar Barneveld wordt momenteel een nieuwe vleugel gebouwd bij zorgcentrum Elim aan de Vliegersvelderlaan. De Toon Hermans Salon staat aan de Krommestraat 4.

De 7.500 euro voor Tharah wordt besteed aan zonnewering in het nieuwe gebouw. En de 4.500 euro voor de Toon Hermans Salon is bestemd voor vernieuwing van tuin en terras, het Hermanshofje. Voorzitter De Jong dankte in zijn toespraak de ongeveer 180 sponsoren en bijna even zoveel vrijwilligers. Mede daardoor is de 35ste editie van de Ballonfiësta in 2017 ondanks sterk wisselende weersomstandigheden toch succesvol verlopen.
 

2016

Een succesvol jaar, drie avonden met zomers weer, zaterdag wat minder, maar totaal veel bezoekers. Tijdens de sponsorbijeenkomst op 5 april 2017 in BLUS Barneveld heeft het bestuur de donaties bekend gemaakt en aan de vertegenwoordigers overhandigd.

Er is €6.500,- geschonken aan de Stichting Groot Kootwijk in Barneveld voor de inrichting van een paardenbak op Veehouderij en Zorgboerderij Groot Kootwijk. De grote (woon)boerderij, met ruime tuin en dieren, biedt ruimte voor tal van activiteiten. Voor de kinderen is een grote speelweide met een trampoline, zandbak met waterpomp, grote familieschommel, klimrek en duikelrekken. In de zomer staat er ook een zwembad. Daarnaast is er een ruime keus aan ander speelmateriaal, zoals  skelters, ballen, stoepkrijt, buiten- en binnenspellen, etc. In Erfzicht, een omgebouwde varkensschuur, kunnen zij naar hartenlust sporten en tafelspellen doen. Verder is er een natuurplas waar kinderen kunnen spelen of varen. Ze mogen daarnaast altijd helpen op de boerderij of met de tractor mee het land op. Er is altijd genoeg te doen! Met de paardenbak komt er weer een mooie activiteit beschikbaar.

Er is €6.500,- geschonken aan de Stichting Zorgboerderij Klien Essen in Kootwijkerbroek voor de varvanging van een bus voor personenvervoer. Sinds 1998 is de boerderij een bloeiende gemeeschap waar deelnemers terecht kunnen voor een zinvolle dagbesteding.De boerderij functioneert als een kleinschalig productiebedrijf met een grote sociale toegevoegde waarde. Dagelijks biedt de boerderij een werkplek voor 15 tot 20 mensen die zich in alle rust kunnen ontwikkelen en krijgen hierbij de begeleiding di daarvoor nodig is.

Tot slot gaan we komende editie van de ballonfiësta via de Stichting Hulp aan Elkaar hun cliënten blijmaken om het hun gezin gratis naar ons evenement te komen. Ze ontvangen tevens een bijdrage om consumpties te kopen. De verstrekking van de kaartjes en consumptiemunten geschiedt vanwege de pravacy van de cliënten via de stichting.

2015

Een succesvol jaar, vier avonden met zomers weer en veel bezoekers. Tijdens de sponsorbijeenkomst in Hotel & Gasterij De Roode Schuur te Nijkerk heeft het bestuur de donaties bekend gemaakt en aan de vertegenwoordigers overhandigd.

Er is €4.500,- geschonken aan de Stichting Vrienden van Norschoten voor de aanschaf van een Motomed. Dit is een trainingsapparaat waarbij trainen met de Motomed  als terapie wordt ingezet met enkel positieve bijwerkingen. Het kan zowel passief als actief gebruikt worden. Door de eenvoudige bediening is deze Motomed voor iedereen geschikt en biedt deze ondersteuning waar dit nodig is.

De Stichting De Puurveense Molen in Kootwijkerbroek ontving €3.500,- als bijdrage voor de restuaratie van de molen. Meer dan een eeuw lang was de Puurveense molen de trots van Kootwijkerbroek. Maar op 14 februari 1964 brandde de molen geheel af als gevolg van kortsluiting. Op 20 oktober 1989 is daarom stichting ‘De Puurveense Molen’ opgericht. Deze stichting wil weer een molen in Kootwijkerbroek laten bouwen. Daarom heeft de stichting op 24 januari 1992 verplaatsbare rijksmonument, molen “De Vrees” te Winterswijk gekocht. De stichting wil de molen vlak bij de oorspronkelijke locatie opbouwen. De molen moet zoveel mogelijk op de oorspronkelijke molen gaan lijken, zodat Kootwijkerbroek zijn oude trots weer terug krijgt!

Tot slot ontving de Vereniging tot verzorging van Kinderen, De Rudolphstichting in De Glind €2.500,- De Rudolphstichting vierde in 2015 haar 100-jarig bestaan en dat wordt in De Glind middels diverse activiteiten gevierd. Daarnaast wil men ook andere (culturele) activiteiten voor de jeugd gaan organiseren. Dit jaar lopen al 20 kinderen mee in de 4-daagse van Nijmegen en dit wil men jaarlijks gaan doen.

2014

In 2014 was er geen batig saldo vanwege slechte weersomstandigheden.

2013

BARNEVELD - De Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld heeft woensdagavond in totaal 19.000 euro geschonken aan vijf goede doelen.

Vertegenwoordigers van Hospice Barneveld, Stichting De Rozelaar en Stichting Welzijn Barneveld ontvingen elk 5.000 euro. Daarnaast was er een financiële verrassing voor de twee goede doelen van vorig jaar: woonlocatie De Nieuwe Brink in Voorthuizen van Philadelphia (voor mensen met een verstandelijke beperking), en de Stichting Vrienden van woonzorgcentrum Ruimzicht in Barneveld. Deze twee instellingen kregen net als vorig jaar elk 2.000 euro. ,,Het bestuur van de Ballonfiësta heeft dat besloten, omdat de opbrengst in 2012 wat tegenviel’’, aldus voorzitter Henk van Esch, die afscheid nam tijdens de jaarlijkse sponsoravond in partycentrum ‘t Hoefslag in Barneveld.

Vertegenwoordigers van de vijf goede doelen reageerden aangenaam verrast. Hospice Barneveld, onderdeel van verpleeghuis Norschoten, gebruikt het geld onder meer voor nieuw meubilair in de kamers van het hospice, waar zorg aan terminaal zieken wordt verleend. De Rozelaar investeert de donatie in de keuken van lunchroom De Rozerie en Stichting Welzijn Barneveld benut de bijdrage voor de Boodschappen- PlusBus, waarmee oudere inwoners van de gemeente Barneveld uitstapjes kunnenmaken. De Nieuwe Brink steekt het geld in de aankleding van twee steunpunten in Voorthuizen en de Vrienden van Ruimzicht in de inrichting van huiskamers voor bewoners.

Van Esch blikte terug op een zeer geslaagde Ballonfiësta 2013. Het aantal betalende bezoekers was met 21.700 weliswaar wat lager dan in 2012 (ruim 20.000 bezoekers), maar drie van de vier dagen was het uitstekend weer en de sponsorinkomsten liggen dit jaar na een dipje in 2012 weer op het niveau van 2011. Met de extra inkomsten door verhoging van de toegangsprijs van drie naar vijf euro leidde dat tot een hoge opbrengst voor de goede doelen. De voorzitter deelde verder mee dat in augustus 2014 niet de 31ste, maar de 32ste Ballonfiësta Barneveld plaats vindt. De reden is volgens Van Esch dat één ballonfeest in het verleden tot dusver niet is meegerekend. Dit evenement werd georganiseerd door een stichting die was opgericht door Wouter van Manen. ,,Wout je zit er nu tussen’’, zei Van Esch tegen de in de zaal aanwezige Barneveldse ondernemer.

Henk van Esch wordt opgevolgd door Jack de Jong, directeur van het Barneveldse schoonmaakbedrijf BDG Briljant Schoon. Van Esch, algemeen directeur van Koninklijke BDU Holding, is vijf jaar voorzitter geweest van de Ballonfiësta Barneveld.

( Samenvatting van publicatie in Barneveldse krant )

Goede Doel Ballonfiësta 2013

2012

Ballonfiësta Barneveld kiest voor de Nieuwe Brink en Ruimzicht

Bij een batig saldo gaat de opbrengst van de Ballonfiësta Barneveld dit jaar naar De Nieuwe Brink in Voorthuizen en naar de Stichting Vrienden van Ruimzicht. Dat heeft de Stichting Barneveldse Ballonfiësta bekend gemaakt. Een batig saldo hangt sterk af van de weersomstandigheden. Een prachtig evenement wat qua slagen sterk afhankelijk is van het weer. De organisatie hoopt op optimale weersomstandigheden zodat er een mooi bedrag uitgekeerd kan worden aan de goede doelen.

De 29ste Ballonfiësta wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 18 augustus. Ook dit jaar is er weer steun van veel sponsoren, voornamelijk ondernemers uit de wijde regio die het evenement een warm hart toedragen.

De Nieuwe Brink in Voorthuizen is een appartementencomplex waarin achttien cliënten met een verstandelijke beperking wonen en leven. Ze hebben een eigen appartement met eigen woonkamer, keuken, slaap- en badkamer. Daarnaast zijn er voor het hele huis twee steunpunten waar cliënten hun verhaal kwijt kunnen en eventueel gezamenlijk kunnen koken en eten. De begeleiders vanuit de Stichting Philadelphia helpen de bewoners om zo zelfstandig mogelijk te leven.

Begeleiderster Lisa van Gerestein is ,,erg blij’’ met de toezegging: ,,De steunpunten van ons huis zijn toe aan een opfrisbeurt zoals een likje verf en bijvoorbeeld een bank om even lekker te kunnen zitten. Dat zijn best grote uitgaven en dankzij de Ballonfiësta kunnen we ons dat straks permitteren. We hopen dat we onze steunpunten straks dus mooi kunnen aankleden.’’

Het andere deel van het sponsorbedrag wordt uitgekeerd aan de Stichting Vrienden van Ruimzicht. Ruimzicht is een verzorgingshuis in de kern Barneveld die momenteel midden in een grote verbouwing zit. ,,Daarbij worden er ook altijd kosten gemaakt die niet uit het normale budget kunnen worden betaald,’’ vertelt voorzitter Hans van de Weerd.

,,Om die reden is de Stichting Vrienden opgericht. We vinden het helemaal geweldig dat we samen met de Nieuwe Brink zijn uitgekozen als goed doel van de Ballonfiësta. We hebben een aanvraag ingediend om de huiskamer in Ruimzicht te kunnen voor zien van materialen voor spel en andere activiteiten. Dat varieert van puzzels en dvd’s tot allerlei soorten spelletjes. Fantastisch dat we dit straks dankzij de Ballonfiësta kunnen doen.’’

Verzorgingshuis Ruimzicht | Goede Doel 2012 Ballonfiesta             De Nieuwe Brink | Goede Doel 2012 Ballonfiësta

2011

Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld heeft woensdagavond in totaal 7.500 euro geschonken aan twee goede doelen:

1. De Molukse stichting Rumah Maluku ontving 6.500 euro

2. Stichting G-sport ontving 1.000 euro

Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse sponsoravond in partycentrum Edda Huzid in Voorthuizen. De hoogte van de giften is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren, toen volgens voorzitter Henk van Esch gemiddeld meer dan 30.000 euro kon worden vergeven.

,,Dit jaar hadden we weliswaar meer sponsorgeld dan in 2010, maar daar tegenover stonden ruim 40.000 euro minder inkomsten via bezoekers vanwege het slechte weer en extra kosten om het drassige terrein op en rond de Koewei begaanbaar te houden’’, lichtte Van Esch toe.

Dankzij de sponsors was het volgens de voorzitter toch mogelijk om twee goede doelen te verblijden met een financiële bijdrage. Frieda Tahamata mocht namens de stichting Rumah Maluku 6.500 euro in ontvangst nemen. Dat geld wordt benut voor een gemeenschappelijke keuken en de aankleding van de binnentuin van het nieuwe wooncomplex voor Molukse ouderen in Barneveld. Dit woonpaviljoen aan de Boutensstraat met 24 huurappartementen wordt naar verwachting in het voorjaar van 2012 in gebruik genomen.

Theresa Donkervoort van de stichting G-sport kreeg 1.000 euro. De stichting zet zich in voor het faciliteren van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in de gemeente Barneveld. De stichting organiseert bijvoorbeeld sportdagen waar de doelgroep kennis kan maken met allerlei sporten. En de stichting steunt de Barneveldse G-sportdelegatie die afreist naar de tweejaarlijkse Special Olympics, volgend voorjaar in Den Bosch.

Eigenlijk was er nog een derde goede doel, namelijk de aanschaf van een huifbed, waardoor gehandicapten kunnen ‘paardrijden’. De organisatie van deze inzamelingsactie, onder leiding van Barnevelder Mart Donkervoort, heeft volgens Van Esch het benodigde geld (22.500 euro) al bij elkaar en zag daarom af van een bijdrage van de Ballonfiësta.

Voorzitter Van Esch had qua sponsoring alvast goed nieuws voor de komende edities, want hoofdsponsor Koninklijke BDU en subhoofdsponsor aannemingsbedrijf Vink hebben hun contract met de Ballonfiësta verlengd. Bestuurslid sponsorzaken Gerard Kap nam gisteravond afscheid, hij wordt opgevolgd door Ronald Tulen.

Samenvattend blikte Van Esch ondanks het slechte weer terug op ,,een fantastisch feest, dankzij de sponsors en de grote inzet van piloten en hun crew en alle vrijwilligers’’.

De 29ste Barneveldse Ballonfiësta wordt in 2012 gehouden van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 augustus.

Stichting Rumah Maluku | Goede Doel 2011 Ballonfiësta

2010

Voor Ballonfiësta 2010 waren de volgende drie goede doelen geselecteerd:

1. Kinderhospice De Glind
Veel mensen uit de gemeente Barneveld zijn betrokken bij Kinderhospice De Glind, het speciale huis voor kinderen die ernstig ziek zijn, vaak zelfs ongeneeslijk ziek. Hier hebben zij een plek om als het ware op vakantie te gaan.
Wilma Stoelinga, directeur: "Heerlijk dat Ballonfiësta Barneveld ons wil helpen. Het geeft eens te meer aan dat het kinderhospice velen in Barneveld na aan het hart ligt. Wij kunnen met de bijdrage vervangen en uitbreiden en dat is nodig, want steeds meer kinderen komen voor korte of langere tijd bij ons logeren".
De Glind ontving een cheque van 25.000 euro. Met dat geld wordt serviesgoed en linnengoed gekocht, vertelt directeur Wilma Stoelinga. ,,Dat wordt al acht jaar lang elke dag intensief gebruikt. Je kunt je voorstellen dat er barsten in kopjes en borden komen en dat er rafels aan lakens en handdoeken zitten. Wij willen kinderen opvangen in een huiselijke situatie. Daar spelen deze – op het oog misschien kleine dingen – een grote rol in. We zijn dan ook geweldig blij met deze gift. Bovendien gaan we op onze nieuwe locatie uitbreiden van zeven naar twaalf plaatsen om wachtlijsten terug te dringen en ervoor te zorgen dat ouders meer bij hun kind kunnen zijn. Dan hebben we ook extra spullen nodig en die kunnen we met dit geld aanschaffen.

2. ”Zorgboerderij 't Paradijs
Hier kunnen oudere mensen door de week terecht op de dagopvang, in het weekend is er ruimte voor kinderen met autisme of een aan autisme verwante beperking. De ouderen werken mee op de boerderij en in de landwinkel, waardoor ze iets betekenen voor de maatschappij. IJsbrand Snoeij, mede-eigenaar: "Dat we nu uitgekozen zijn als goed doel van Ballonfiësta Barneveld illustreert voor ons de verbondenheid die wij hebben met de gemeenschap hier. Een heel dierbare wens is een duofiets voor onze ouderen. Wij hebben hier 6.5 hectare grond en als je slecht ter been bent, is dat moeilijk te belopen. Samen met de fiets is heel gezellig en veel van onze ouderen zouden dat ook zo fijn vinden. We proberen uiteraard ook zelf geld te genereren, onder meer uit onze landwinkel, waar nu bijvoobeeld volop verse aardbeien te koop zijn".
Bij zorgboerderij ’t Paradijs wordt momenteel hard gewerkt aan een kas van 23 bij 13 meter. Daarin gaan de deelnemers van de zorgboerderij straks groenten en kruiden verbouwen. IJsbrand Snoeij: ,,Onze oude windtunnelkas voldeed eigenlijk niet. Deze kas is veel geschikter voor verbouwing, de werkomgeving is prettiger door het vele licht en er kunnen meer deelnemers tegelijk in aan de slag. Ze kunnen dan ook bijna niet wachten tot de kas klaar is. Dat maakt deze bijdrage zo fantastisch. Zonder deze 11.000 euro hadden we dit nooit kunnen realiseren.”

3. Oranjestichting Barneveld
Oranjestichting Barneveld heeft het oranjegevoel in Barneveld duidelijk nieuw leven ingeblazen. Voorzitter Tom van den Belt: "De Oranjeweek stimuleert het gevoel van saamhorigheid in de Barneveldse samenleving. Met name Koninginnedag is voor veel mensen belangrijk. Het is de dag van de gemeenschap, de dag dat mensen graag in hun eigen dorp van activiteiten willen genieten.
Om alle activiteiten te kunnen organiseren is simpelweg wel geld nodig. "Het is fantastisch dat ook de Ballonfiësta Barneveld aan ons denkt. Een mooi stukje erkenning voor onze oranje feestweek".
De resterende 7.500 euro ging naar de Oranjestichting Barneveld, die elk jaar de activiteiten organiseert op Koninginnedag. Een feestdag die bij uitstek de Barneveldse bevolking samenbindt, zegt Tom van den Belt. ,,De meeste mensen denken er echter niet bij na wie dat allemaal organiseert en wat zo’n dag kost. Zeker nu door de recessie sponsoring onder druk staat, zijn we erg blij met deze bijdrage. We kunnen er drie jaar kinderspelen voor organiseren op het Torenplein in Barneveld. Daar staan springkussens, een rodeostier, je kunt kratstapelen, je laten schminken of bmxfietsen. Dat zorgt samen met de optocht en de vrijmarkt voor leven en gezelligheid in het centrum.”

2009

Het is inmiddels traditie dat de netto-opbrengsten van Ballonfiësta Barneveld uitgegeven worden aan sociaal-maatschappelijke goede doelen in de gemeente Barneveld. Voor dit jaar zijn er twee goede doelen uitgezocht:

1. Stichting Vrienden van Logeer- en zorgboerderij De Duiventil in Voorhuizen
De Duiventil is een plek waar in de weekenden kinderen met een aan autisme verwante stoornis worden opgevangen, zodat het gezin even op adem kan komen. Ook is er dagbesteding voor mensen met een handicap en in de zomermaanden kunnen ook andere kinderen met een handicap komen logeren voor een midweek.

De Duiventil bestaat al sinds 2001 en dankzij het intensieve gebruik is er het nodige aan vervanging toe, zoals de inrichting van de slaapkamers. Het zwembad moet gerepareerd worden, er moeten nieuwe kussens in de banken, de vaatwasser wordt te oud en er is zonwering aan de zuidgevel nodig.

2. De Vrienden van het Rode Kruis
De Vrienden van het Rode Kruis verzamelt geld voor verschillende activiteiten in de gemeente Barneveld, maar heeft met name een bijdrage nodig voor de vakantieprojecten. De Vrienden willen graag jaarlijks 40 mensen uit de gemeente Barneveld die ziek zijn of die een handicap hebben, op vakantie kunnen sturen. Daarnaast is de huidige PAM (de bus voor vervoer persoonsvervoer, ambulance en materiaal) aan vervanging toe. Een nieuwe kan gekocht worden, maar voor de ombouwkosten zoekt men nog naar een potje.

2008

Natuurlijk is de Ballonfiësta Barneveld ook in 2008 voornemens om haar netto-opbrengsten te schenken aan sociaal-maatschappelijke goede doelen in de gemeente Barneveld. Omdat dit jaar voor de 25e keer de Ballonfiësta gehouden wordt, heeft het bestuur besloten om ook een feestelijk tintje te geven aan de schenkingen. Daarom zijn er 5 goede doelen gekozen in plaats van de gebruikelijke 2 of 3 doelen. Het bestuur hoopt met een extra uitgebreid programma en veel bijzondere special shapes meer bezoekers te trekken dan de afgelopen jaren. Gewoonlijk kwamen er ongeveer 20.000 bezoekers. Dit jaar hoopt de SIBB, bij mooi weer, meer dan 25.000 mensen te kunnen verwelkomen op de Koewei. Ook de mannen van de sponsoring zijn voornemens meer sponsors aan te brengen dan vorige jaren. Zij beogen daarmee dus meer geld op te halen, wat weer ten goede zal komen aan de onderstaande geselecteerde doelen. Hopelijk behalen we dit jaar al onze doelen zodat er veel te juichen valt in de gemeente Barneveld!

De volgende goede doelen zijn na zorgvuldige selectie uitgekozen:

1. Stichting 'Vrienden van Norschoten', Barneveld
Vrienden van Norschoten vraagt onder andere een bedrage voor het aanschaffen van camerabewaking/luisterverbinding voor meervoudig gehandicapten, de inrichting van een verjaardagskamer en voor dagbesteding voor jonge verpleeghuisbewoners.

2. Zorgboerderij 'Klein Essen', Kootwijkerbroek
Zorgboerderij 'Klein Essen' hoopt geld te ontvangen voor de aanschaf van een personenbus omdat niet alle deelnemers uit de directe omgeving komen. Met deze bus kunnen zij gehaald en weer thuisgebracht worden.

3. Muziekgezelschap 'De Harmonie', Barneveld
Muziekgezelschap 'De Harmonie' wil het geld gaan gebruiken voor vervanging en uitbreiding van hun instrumenten.

4. Plaatselijk Belang Stroe
Plaatselijk Belang Stroe viert dit jaar dubbel feest; het 70-jarig bestaan en de opening van de Schaapskooi. Om dit te vieren willen ze met het geld dat ze hopen te ontvangen een ontbijt organiseren voor de inwoners van Stroe.

5. Vereniging 'Het Dorpshuis', Kootwijkerbroek
Het Dorpshuis in Kootwijkerbroek gaat nieuwe machines en gereedschappen, hoofdzakelijk voor houtbewerking in het nieuwe 'cultuurhuus', aanschaffen. Het geld van de Ballonfësta willen ze daarvoor gebruiken.

2007

Dit jaar zijn er twee doelen gekozen die geld ontvangen na afloop van de Ballonfiësta Barneveld:

1. Het Pluimveemuseum Barneveld
2. Het jubilerende Pluimveemuseum

Hanneke van den Brink: ,,Wij draaien helemaal op vrijwilligers en we draaien heel goed’’ Net als het Ballonfiësta bestaat Stichting Pluimveemuseum Nederland in 2008 vijfentwintig jaar. Een kwart eeuw, dat is een moment om feest te vieren. Het Pluimvee Museum is een bijzonder museum, uniek in Nederland, en het oudste Pluimvee museum in de wereld. Bijzonder is ook dat het museum geheel draait op vrijwilligers, van de verzorging van de kippen, het inrichten van de speciale exposities, het onderhoud van de tuin, het verzorgen van de horecafaciliteiten, het wordt allemaal gedaan door vrijwilligers. Tachtig mensen zetten zich dagelijks in om deze belangrijke trekpleister voor Barneveld in ere te houden. Want er komen veel bezoekers, steeds meer. Touroperators doen graag het museum aan omdat alles altijd keurig is verzorgd, van het gebouw tot en met het kopje koffie. En steeds meer organisaties vinden hier een uitstekende plek voor vergaderingen, presentatie en bijeenkomsten.
Hanneke van den Brink, woordvoerder: ,,We willen het jubileum aangrijpen om ons zelf nog beter op de kaart te zetten, ook in de gemeente Barneveld zelf. Dus willen we elke maand iets leuks doen, zodat het museum voor iedereen helemaal gaat leven. Daarnaast willen we in onze hoendertuin graag enkele beelden plaatsen. Er staat al een kip die we zelf hebben beschilderd, mijn collega Cootje Gerritsen en ik, en wat andere kippen in bruikleen van Kip Artistique, maar we willen de collectie graag uitbreiden. In eerdere berichten stond een beeldentuin genoemd, zover gaan we niet, maar we willen wel graag wat meer beelden die te maken hebben met de kip en het ei. Cootje is al bezig met iets bijzonders, een verlicht ei van roestvrij staal en ook Gerrit van Emous uit Putten is voor ons bezig. Van hem willen we graag nog meer werk. Daar is geld voor nodig, en van diverse kanten hoorden we dat het Ballonfiësta aan goede doelen schenkt. Juist omdat we alleen maar met vrijwilligers werken en afhankelijk zijn van giften en donaties, vonden we dat we een poging konden wagen. We hebben een aanvraag voor sponsoring ingediend, waarop de voorzitter en de penningmeester, Frans Hars en Henk de Jong, met ons kwamen praten. We hadden er helemaal niet op gerekend, maar we kregen een heel leuk bericht dat we uitgekozen waren. Fantastisch, we vinden het een hele eer. Ook voor ons is het een erkenning.
We weten natuurlijk dat er in het Barneveldse wel eens wat lacherig gedaan wordt over het ‘kippenmuseum’, maar we zijn een grote onderneming nu, met enthousiaste medewerkers en enthousiaste bezoekers. Regelmatig zijn er bij ons vergaderingen, bijeenkomsten, presentaties. We hebben al tweemaal een boekpresentatie gehouden.Het blad Landleven organiseert hier workshops die lopen als een trein. Er gebeurt dus van alles, meer dan onze eigen inwoners vaak weten. Dankzij het Ballonfiësta staan we nu extra in het zonnetje en daar zijn we bijzonder blij mee.’’
Dr. Kruimelstichting Garderen
Dr. Kruimelstichting is blij met verkiezing van SIBB

2006

1. Vrijwilligerscentrale Barneveld, afdeling mantelzorg

Het Steunpunt Mantelzorg in Barneveld biedt mantelzorgers in de gemeente Barneveld een steuntje in de rug. Dit gebeurt heel concreet door het geven van informatie, advies en praktische ondersteuning. De informatie kan bijvoorbeeld gaan over het aanbod aan hulp- en dienstverlening in de regio, over vakantiemogelijkheden voor mantelzorgers, hulpmiddelen, ziektebeelden en over regelingen waar mantelzorgers recht op hebben. Het steunpunt kan mensen de weg wijzen hoe en waar zij hulp kunnen krijgen. Tevens worden naar gelangde behoefte lotgenotencontacten en themabijeenkomsten georganiseerd. Het steunpunt kan mantelzorgen ook respijthulp bieden door een vrijwilliger in te schakelen die de zorg even over kan nemen. Hierdoor krijgt de mantelzorger af en toe een moment voor zichzelf. Het Steunpunt Mantelzorg werkt nauw samen met vrijwilligersorganisaties en professionele instellingen in de gemeente Barneveld, en is lid van Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Enkele jaren geleden heeft de Vrijwilligers Centrale de Werkgroep Mantelzorg Barneveld in het leven geroepen. De leden zijn vertegenwoordigers van diverse professionele zorginstellingen en mantelzorgers. De voornaamste doelstelling van deze werkgroep is om de mantelzorger te ondersteunen. Dit streeft de werkgroep na door samenwerking vanuit ieders zicht op een deelaspect van het leven van een mantelzorger, door elkaar te informeren, activiteiten voor mantelzorgers op elkaar af te stemmen en door waar mogelijk gezamenlijk actie te ondernemen. Tevens organiseert de werkgroep ieder jaar een ‘dagje uit’ voor mantelzorgers. Om nog meer mantelzorgers een steuntje in de rug te bieden, is de wens van het Steunpunt Mantelzorg in Barneveld om een professionele en mobiele informatiecorner aan te kunnen schaffen. Een bijzondere wens eigenlijk, welke vorm heeft gekregen door het gesprek met Henk de Jong (penningmeester SIBB) en Ruud Witteveen (waarnemend voorzitter SIBB). Tijdens dit gesprek kwam al meteen onze wens naar boven om meer voor de verschillende groepen mantelzorgers te kunnen betekenen. En met het idee voor deze corner ligt die wens binnen handbereik! Het is een heel concreet hulpmiddel waarmee we veel mantelzorgers kunnen informeren. De corner is flexibel en daardoor heel goed aan te passen voor de verschillende groepen mantelzorgers (jonge, allochtonen of werkende enz.). De corner kan gebruikt worden bij evenementen of beurzen in Barneveld. In combinatie met de persoonlijke aanwezigheid van een medewerker van het Steunpunt Mantelzorg kunnen we ons en ons werk op een herkenbare wijze presenteren.

2. Biologisch Centrum ‘Het Koetshuis’

In 1979 is in Barneveld het Biologisch Centrum ontstaan uit een initiatief van de gemeente om leerkrachten te ondersteunen in het lesgeven in natuuronderwijs. Biologie is een vak dat pas tot zijn recht komt, wanneer er wezenlijk contact kan worden gelegd met de (levende) natuur. Goed concreet-aanschouwelijk natuuronderwijs wakkert het enthousiasme en de belangstelling bij de kinderen aan en zal de basis leggen voor een werkelijk natuurbesef. In een tijd van voortschrijdende afkalving van het milieu zal het destemeer van belang zijn om de kinderen (wie de jeugd heeft, heeft de toekomst) voortdurend in aanraking te brengen met de hen omringende natuur. Biologie is een vak dat moet worden ‘gedaan’. De nadruk dient te liggen op het wekken van de belangstelling van de kinderen, waarna zij zelf ongetwijfeld meer zullen willen weten van die natuur. In een normaal leslokaal is dit praktijkgerichte lesgeven vaak moeilijk realiseerbaar, daarom zag Barneveld in 1979 (net als vele andere gemeenten in die tijd) de noodzaak van didactische ondersteuning van het onderwijsveld op natuureducatief gebied in. In dat jaar kreeg Kasteel de Schaffelaar als bestemming Biologisch Centrum. Vooralsnog werd er geen ‘schoolbioloog’ aangewezen (zoals in den lande wel gebruikelijk was), maar een werkgroep vrijwilligers werd in het leven geroepen om tijdelijk de zaken waar te nemen. Tot op de dag van vandaag is dat nog ongewijzigd en zeer uniek! Op 5 september 1979 bezocht de eerste basisschoolgroep het centrum, waarna vele groepen volgden. Inmiddels is het Biologisch Centrum ‘Het Koetshuis’ niet meer weg te denken uit het Barneveldse onderwijsveld.

2005

Vorig jaar zijn er drie goede doelen gesteund. Het huis Onder de Vleugels in Zwartebroek ontving van de SIBB tienduizend euro. Vijfduizend euro ging naar zorgboerderij Van den Brink in Kootwijkerbroek en Run2Day Runners in Barneveld kreeg duizend euro uit handen van de SIBB. Deze drie organisaties houden zich elk ook bezig met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, namelijk de mens met een handicap.

1. Onder de Vleugels
Het huis ‘Onder de Vleugels’ wordt een huis, waar mensen met een verstandelijke handicap zelfstandig gaan wonen, in Zwartebroek. Lekker wonen in de gemeenschap waar je zelf bent opgegroeid, waar je lid bent van een vereniging, waar je familie en vrienden vlakbij wonen, kortom, in je eigen dorp. Dat wil iedereen, ook de mens met een handicap. Twaalf mensen zullen hier een appartement vinden, dat zij zelf moeten inrichten. Maar, behalve deze appartementen zijn er gemeenschappelijke ruimtes en een ruimte voor de slaapwacht. Ook die ruimtes moeten worden aangekleed en dat drukt wel heel zwaar op het budget van de toekomstige bewoners. Vandaar dat een bijdrage van het Ballonfiësta meer dan welkom is. Als alles volgens plan verloopt, begint de bouw in oktober 2005. Voor informatie: www.onderdevleugels.nl

2. Zorgboerderij Van den Brink
In het buitengebeid van Kootwijkerbroek en Stroe ligt Zorgboerderij Van den Brink. Hier begeleiden Marjan en Jaap van den Brink op weekdagen vijf ‘hulpboeren’, mensen met een verstandelijke handicap die het fijn vinden om op de boerderij te werken. Het is echt werken, er worden zeker eisen gesteld, maar iedereen mag ook datgene ontwikkelen waarin hij goed is. En werk dat je fijn vindt, doe je ook met plezier en je leert haast vanzelf bij. De mensen zijn deelnemers van De Rozelaar.

Tot nu toe verkleden de ‘hulpboeren’ zich in een oud washokje waar alleen koud water is en voor het toiletgebruik moeten ze de boerderij in. Het zou veel fijner zijn als ze een eigen verkleedruimte hadden met een toilet en een douche met warm en koud water, dat geeft zowel voor de deelnemers als voor Marjan en Jaap meer privacy. Het Ballonfiësta zal financieel meehelpen om dit mogelijk te maken.

3. Run2Day Runners Barneveld
We weten allemaal dat sportief bezig zijn goed is voor lijf en leden. Voor mensen met een handicap, verstandelijk of lichamelijk, geldt dat net zo. Run2Day Runners Barneveld heeft dan ook een speciale wandelgroep voor mensen met een bewegingsbeperking. Dat zijn deels mensen met een verstandelijke handicap die wandelen, deels mensen met een rolstoel die ‘wheelen’. Wandelen en hardlopen behoren tot de goedkoopste sporten en het lidmaatschap van deze vereniging is dan ook laag en kostendekkend. Een gemiddelde groep heeft 32 mensen en een trainer. Er zijn echter tien leden met een bewegingsbeperking en die hebben een eigen trainer. Om de kosten van deze trainer niet op de leden te verhalen, zoekt Run2Day Runners Barneveld elk jaar een sponsor en heeft dat dit jaar gevonden bij het Ballonfiësta.

Actueel

Ballonfiësta Barneveld afgelast

Ballonfiesta Barneveld afgelast

Het Corona-virus heeft grote invloed op ons allemaal. Laten we beginnen met iedereen die in zijn gezondheid de gevolgen heeft ondervonden een spoedig herstel...

Meer info

Nieuwsbrief ontvangen

Ook de nieuwsbrief ontvangen: Schrijf u in.