Wind gooit roet in het eten derde avond Ballonfiësta

Na een geweldige start op woensdagavond en een zeer spannende en uiteindelijk toch succesvolle donderdagavond, hebben we helaas de derde avond gedeeltelijk moeten aflasten. Uiteraard is dit voor ons als piloten, crew en organisatie een ontzettende teleurstelling, maar nog erger vinden wij de teleurstelling onder onze bezoekers die speciaal naar de Koewei zijn afgereisd om van dit spektakel te komen genieten. 

Toch leggen wij u graag uit waarom u niet voor niets naar de Koewei bent gekomen en waarom wij op het laatste moment hebben moeten besluiten de ballonnen aan de grond te laten staan. Wij zijn deze avond ingegaan met de intentie om te gaan varen. Flight director Monique Hoogeslag staat elke avond in nauw contact met de meteorologen en KNMI voor de meest actuele weersomstandigheden. Rond de klok van half zeven/zeven uur hing er, zoals verwacht, een bui in de omgeving van Barneveld die wij nauwlettend in gaten hielden. De verwachting was dat de eerste ballonnen direct na deze bui rond de klok van kwart over zeven/half acht zouden kunnen gaan opstijgen vanaf het terrein. Op dat moment worden alle passagiers naar de ballonnen gebracht om op elk moment gereed te staan en direct te kunnen vertrekken, mocht het weer alsnog omslaan. Helaas bleek aan het staartje van de bui veel wind te zitten. Niet een paar druppels, maar juist die onvoorspelbare windvlagen zijn voor de heteluchtballonnen zeer gevaarlijk en kunnen onze piloten en passagiers in gevaar brengen. Een goed voorbeeld is de motorballon die afgelopen woensdag bij een onvoorspelbare bui tijdens de landing door een rukwind deels in een boom belandde. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd.

Briefings
Vanaf dat moment is er elke tien minuten overleg geweest met de meteorologen en onze piloten omtrent de wisselvallige weersomstandigheden, de zogenoemde briefings. Na half acht ontwikkelde zich meerdere onrustige gebieden rondom Barneveld, waar wederom veel wind bij zat en waarvan de meteorologen op dat moment niet konden inschatten wat de buien zouden gaan doen. Alle passagiers blijven op dat moment bij de manden, want zodra er ook maar een gaatje is tussen de buien door, willen we direct kunnen vertrekken. Helaas moesten wij de 'go' meerdere malen uitstellen, ook omdat er onweer was waargenomen in de omgeving van Ede. Uiteindelijk heeft het bestuur op basis van bovengenoemde feiten de beslissing moeten nemen om de ballonnen aan de grond te laten staan. Ook vanwege de inmiddels naderende zonsondergang zou varen niet meer verantwoord zijn.  

Veiligheid staat voorop
Ballonfiësta Barneveld staat bij de ballonfestivals in Nederland bekend om het uiterste uit het ballonvaren te halen. Ook als er maar een klein gaatje is, willen we toch nog graag met alle of enkele ballonnen van de Koewei opstijgen. De sterke wind (rondom de buien) en de ongunstige windrichting heeft vanavond uiteindelijk roet in het eten gegooid. Het zijn omstandigheden waar wij geen grip op hebben en die op elk moment kunnen veranderen. Het Ballonfiësta afgelasten, terwijl er toch gevaren had kunnen worden, willen wij op de eerste plaats voorkomen. Maar het allerlaatste wat wij natuurlijk willen is in een situatie terecht komen waarbij we toch zijn gaan varen, en het uiteindelijk te gevaarlijk bleek. 

Toegangsbewijs
Natuurlijk gaan wij er als organisatie en piloten iedere avond voor en willen wij niets liever dan onze bezoekers een fantastische avond bezorgen. Maar de veiligheid van onze passagiers en piloten staat uiteraard voorop. Dit jaar doen we een ruimere tegemoetkoming dan in onze voorwaarden staat vermeld. Ook op basis van de gedeeltelijke annulering van het programma kunnen bezoekers die vrijdag een publiekskaartje of tribunekaartje hebben gekocht, zaterdag 19 augustus met hun entreekaartjes gratis het terrein op. Voor de tribunekaartjes geldt dat u alleen toegang heeft op vertoon van uw polsbandje. Zoals u op onze website kunt lezen bij onze voorwaarden, keren wij geen geld uit. 

Actueel

Weer en wind vrijdag 20 augustus 2022

De kans op neerslag is vanavond 0%, dus het belooft een mooie avond te worden!  Vaarrichting: Kootwijkerbroek / Harskamp

Meer info